Gyakran ismételt kérdések devizaadósoknak

1, Minden bank hajlandó elengedni az adósságot?
A Bankok abban az esetben hajlandóak az adósság elengedésére, amennyiben a fedezeti ingatlan eladásra kerül. Sajnos akkor sem mindig. Bankonként változó, mikor hogyan lehet elengedtetni a tartozást.

2, Igaz-e, hogy ha Önöktől veszünk ingatlant, az olcsóbb mint a piaci ár?
Igen. Igyekszünk az adósok ingatlanjait gyorsan értékesíteni, mielőtt a végrehajtó utolérné. Ez legtöbbször azt eredményezi, hogy alacsonyabb áron vagyunk kénytelenek hirdetni azokat. Ezen esetben, mivel az adósság jóval meghaladja az ingatlan árát, az adóst nem éri kár, hiszen elengedik az adósságát.

3, Ha Önöktől veszünk ingatlant, akkor azok beköltözhetőek?
Természetesen. Csak olyan ingatlanokat árulunk, ahol a birtokbaadás biztosított.

4, Miért van az, hogy ha a házamat elárverezik, a maradék adósságot tovább követelheti a bank?
Abban az esetben, ha nem egyezünk meg a bankkal, akkor a végrehajtási törvény alapján jár el a végrehajtó és mivel a magánszemély ellen folyik az eljárás, nem az ingatlan ellen, úgy az ingatlan elárverezését követően nem áll le az eljárás.

5, Lehet-e megegyezni a bankkal, akkor ha már árverésen van az ingatlan?
Természetesen, csak számolni kell azzal, hogy a megegyezési folyamatot nehezíti a végrehajtási törvény, továbbá nem elhanyagolható az a kb 10-15 %-os pótköltség amit a végrehajtó miatt kell kifizetni.

6, Igaz hogy az OTP ellen pert nyertek és az árfolyam különbséget nem kell kifizetni?
Ez így nem igaz. Amikor a bank odaadta a hitelt, akkor a svájci frank eladási árfolyamával számolt és amikor beszedte a törlesztő részleteket, akkor pedig vételin váltotta át a forintot. Ez alkalmanként 2-3 %-os veszteséget jelentett az ügyfélnek, akkor is, ha ténylegesen nem történt átváltás. Ezt kifogásolta a bíróság. Sajnos nem a Svájci frank régi és mai árfolyama közti különbséget nem kell kifizetni.

7, Megveheti-e egy barátunk is az ingatlant, annak reményében, hogy tovább bent lakhassunk?
Természetesen. Persze akkor is a piacihoz közeli árral kell számolnunk, ahhoz hogy a bank elengedje a hátralékot.

8, Akkor is tudnak segíteni, ha még rendesen fizetem a hitelem?
Természetesen, így több időnk marad az értékesítésre.

9, Igaz-e, hogy az alkotmánybíróság döntése alapján semmissé teszik a hiteleket?
Sajnos ez hangzatosabb hír, mint amennyit ér. A kormánynak lehetősége lesz törvényi erővel módosítani a szerződéseket, de csak akkor, ha ez mindkét fél érdekeit szolgálja. A helyzet az viszont, hogy a bank és az ügyfél nem azonos oldalon állnak.

10, Milyen áron dolgoznak és mennyit kell előre fizetni?
Az adósnak nem kerül semmibe. Előre nem kérünk díjat, csak az ügylet végén. Akkor is oly módon, hogy az ingatlan eladási ára és a banknak kifizetendő összeg közötti különbségből vesszük le a részünk, mint minden ingatlanközvetítő.